Cardona

CardonaL’extens municipi de Cardona està situat a l’angle nord-occidental del Bages, tocant al Berguedà i al Solsonès, en la conca mitjana del Cardener, on abunden les pinedes i els alzinars. Entre els conreus destaquen els cereals i, sobretot, la gran horta formada entorn del Cardener i de l’Aigua d’Ora. La gran riquesa natural de Cardona han estat els afloraments de sal sòdica, coneguts i ja explotats activament abans que hi arribessin els romans.

El comerç de la sal donà origen a la fortificació del turó que cau verticalment sobre el Cardener, que al llarg del temps esdevindria un gran castell, i a la vila de Cardona, que s’estén per l’ampla terrassa situada a ponent del castell. També té el mateix origen el barri de la Coromina, situat molt a prop de l’antic salí. De 1923 a 1990 han estat explotades les sals potàssiques associades a la sal sòdica, per mitjà de pous i galeries que arriben fins a 1000 metres de profunditat.

Punt clau del pas entre la muntanya i les planes interiors de Catalunya, les fortificacions de Cardona han jugat un paper important al llarg de la història. Foren, per exemple, el darrer baluard de la resistència en la guerra dels catalans contra Felip V. Del conjunt monumental, el palau dels Ducs de Cardona s’ha convertit des de 1976 en Parador de Turisme. A llevant del palau hi ha la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, un dels més extrordinaris monuments del romànic català.

Queda encara, a la banda de la població, la llegendària Torre de la Minyona, des d’on s’obté una notable visió del conjunt de la contrada, a més d’un seguit de baluards i muralles, construïts a partir de la Guerra dels Segadors. A l’interior de la vila són visibles testimonis destacats del seu passat: portals de les muralles, plaça porxada, església de Sant Miquel… Durant la Festa Major, la segona setmana de setembre, té lloc cada any el tradicional Corre de Bou.

Anuncios