Informació general

Passos de Gegant és un esdeveniment esportiu de trailrunning que uneix diferents municipis de la comarca del Solsonès. La cursa arrenca al portal del Castell, travessant pel carrer del Castell, artèria principal principal de Solsona, passant per diferents castells de la comarca i culminant al mateix lloc d’arrancada. Un recorregut que, sense dubte, es caracteritza per la seva riquesa paisatgística, històrica i cultural. Els corredors tindran el privilegi de córrer per corriols, pistes forestals i trialeres, envoltats de la vegetació característica d’aquesta regió: boscos frondosos de pinassa i pi blanc.

passosdegegant

Però no podem perdre de vista la riquesa històrica que entranya aquest esdeveniment. La comarca del Solsonès conserva gran part dels seus vestigis històrics que podran ser explorats al llarg del recorregut:

  • Castellvell: situat al municipi d’Olius, les restes de l’antic castell de Solsona senyoregen encara avui la capital de la comarca del Solsonès, prostrada als seus peus, a una alçada de 130 metres. El castell és un notable conjunt edificat al centre d’una gran esplanada. El recinte era protegit per quatre torres de planta circular situades als angles i unides amb murs laterals, de les quals només una es conserva sencera. Demolit el 1872, queden bona part dels murs perimetrals i les bases de les torres que han estat restaurades.
  • Castells de Lladurs i l’ermita de Sant Martí: Les restes de l’antic castell de Lladurs i de la primitiva parròquia de Sant Martí de Lladurs s’alcen a l’extrem SE del pla de Riard, en un tossal espadat. Les construccions són fonamentades a la mateixa vertical del turó. Es mantenen diverses parts robustes del castell, amb arcs adovellats a portes i finestres, i també de l’església, que ha perdut, però, l’estructura romànica a causa de reformes posteriors.
  • Ermita de Santa Maria: és un edifici modern alçat on hi havia l’antiga església de la que es conserva un tros de mur. L’església de Santa Maria va ser depenent de la de Sant Martí fins que s’aixecà el nou edifici, l’any 1928, tal i com es pot llegir a la seva llinda. Aleshores es va convertir en la parròquia i amb el temps es va perdre l’advocació original a Sant Martí. A l’interior de l’església hi ha una peculiar talla barroca de la Mare de Déu alletant el fill. Una altra església destacable és la de Sant Miquel del Pla de Cirera, citada l’any 1037 i que fou donada pel comte d’Urgell a Santa Maria de Solsona l’any 1102.

Foto_passosdegegant

Sense dubte, el cap de setmana del 5 i 6 de novembre es convertirà en la jornada esportiva del trailrunning de mitja muntanya on tothom hi serà benvingut, tan els corredors com aficionat a aquest esport.

Icono Solsona

Anuncios